Ден след инцидента с руския боен самолет в българския парламент се чуха остри декларации от парламентарната трибуна и призиви за единна позиция на страната ни по конфликта.

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно, посочи лидерът на ДПС Лютви Местан.

Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военния аташе, допълни той.

След изказването му от БСП напуснаха залата.

Левицата обяви, че очаква да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата по свалянето на руския военен самолет.

„Ясно е, че територията на Сирия вече става терен за водене и на международни военни действия”, Тоест този конфликт от вътрешнодържавен и национален придобива все повече глобално измерение. В него се разпростират части на т. нар. „Ислямска държава” и тези действия далеч не се ограничават вече само на територията на Сирия”, заяви заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова чрез медиите парламентарните групи да бъдат по-прецизни и сдържани в изказванията си по инцидента със сваления руски военен самолет.

"В момента трябва да бъдем много внимателни и прецизни в изказванията си, не трябва да взимаме страна - за всичко, което се случва, дано да има разбирателство, разум между Русия и Турция", каза той. 

Цветанов е категоричен, че в момента България не трябва да взима агресивна позиция и страна.

Той подчерта, че в момента предизвикателството пред света е борбата с тероризма. Смятаме, че Турция и Русия ще намерят общ начин за излизане от ситуацията, добави Цветанов.

"Атака" пък настоява парламентът да осъди "военната агресия" на Турция
спрямо Русия. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция Турция заяви подкрепата си за "Ислямска държава", се посочва в декларацията на партията.

"Това е явното включване на Турция на страната на "Ислямска дръжва", тъй като с тези си действия подкрепя Ислямска държава и купуването на петрола от тях", заяви и Николай Александров от "Атака".