България трябва веднага да последва примера на Румъния в правосъдната реформа. Това ще доведе и до бързо възстановяване на инвестициите, работните места и икономиката. Това каза днес Жозеф Дол на среща с лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, евродепутата от РБ и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов и народния представител от РБ Борис Станимиров, съобщиха от Реформаторския блок. Четиримата обсъдиха хода на съдебната реформа в България.

В профила си във Фейсбук Радан Кънев подчертава, че е получил много силно разбиране и обещание за публична политическа подкрепа за конкретни радикални решения в съдебната реформа.

"Г-н Дол напълно сподели виждането ми, че няма причина да откриваме топлата вода и да губим 8 години като румънците. Просто трябва да следваме техния път: Разделяне на ‪ВСС, независим прокурор за борба с корупцията, ограничаване на правомощията на главния прокурор, овластяване на ново поколение съдии и прокурори, засилване на ролята и отговорността на министъра на правосъдието”.

„В рамките на мандата, реформата трябва да бъде завършена и да започне да дава плодове в сферата на инвестициите, икономиката и работните места", заявява още Кънев и допълва: "Иначе мандатът ще бъде неуспешен".