Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов посети българо-турската граница, предаде БГНЕС.

„Аз съм готов да окажем всякакъв вид помощ на България. В Братислава Борисов може да разчита на нас”, категоричен бе Виктор Орбан.

Според него "бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а където сме в момента".

Българският му колега анонсира, че ще на Европейския съвет ще иска незабавна помощ: „Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските централи – няма бюджет, който да издържи”.

„В петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро. Това трябва българите да го чуят”, категоричен бе премиерът Борисов.

"Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем", коментира той във връзка с обтегнатите отношения между Анкара и Брюксел. И допълни: "Вярно, че бях в Турция и си навлякох остри коментари по този повод. Винаги съм бил малко по-напред от моите политически опоненти и историята го показва. Виждате че и самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Темите за визите и за присъединяването на Турция се изтеглят по-назад".

Съоръжението на българо-турската граница не ни огражда от Турция, огражда ни от нелегалните мигранти, подчерта той, цитиран от "Фокус".

Снимка: Facebook

„Това е ограждение, което не ни огражда от Турция. Огражда ни от нелегалните мигранти. Към този момент службите и граничарите, които са на място споделят, че в момента имаме коректност от страна на турските власти. Те са в същия проблем, в който и ние”, заяви премиерът.

Той се съгласи с изказването на Виктор Орбан, че спазването на законите на ЕС няма общо с религията: „В България има мюсюлманско население – български граждани от турски произход – наши братя и ние зачитаме тяхната воля и всичко което правят. От векове живеем заедно и ще продължим да живеем заедно”.

Двамата премиери първо посетиха българо-турската граница при Лесово, а след това във военноморската база "Атия" наблюдаваха демонстрация как се пази територията на страната ни по вода.