Започват промени в антитерористичните закони, реши правителството на днешното си заседание.

Заедно с шефовете на службите Съветът по сигурността постигна съгласие България да приеме промени в законодателството заради заплахата от тероризъм.

Финансирането и подпомагането на терористични групировки като „Ислямска държава” и сирийското крило на „Ал Кайда” вече са инкриминирани в редица европейски държави. Преди дни Великобритания задължи интернет доставчиците да пазят историята на съобщенията, за да бъдат идентифицирани персонално подателите им и автоматично отнема паспортите на британските граждани, заподозрени в терористична дейност.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в момента заплаха за терористичен акт у нас няма. „Действително има заплаха от бежанска вълна и, слава Богу, няма безпокойство по отношение на България, няма лица и доказателства на участие на български граждани в така наречената „Ислямска държава”, каза той.

Заради имиграционната заплаха правителството прие решение спешно да се продължи строителството на 130-километровата ограда по турската граница. Министерството на отбраната ще осигури логистичната подкрепа на МВР за охраната на границата. Министерството на земеделието пък ще помага с горските пътища.