България ще разполага с ремонтирани 6 самолета Миг-29 до края на април следващата година. Това обеща военният министър Николай Ненчев след трусовете във Военновъздушните сили (ВВС) от вчера.

Ремонтът е по силата на договор с Полша, който е на финалната права и ще стане факт до дни.

След като вчера БСП и „Атака” поискаха главата на военния министър, днес Николай Ненчев получи официално подкрепата на Реформаторския блок, от чиито редици е издигнат.

Военният министър съобщи, че до края на годината България ще получи под наем от полската страна два двигателя за МиГ-29, а до пролетта на следващата - 6 ремонтирани самолета.

Ремонтите, направени от полската страна, а не от руската, ще ни спестят пари.

„След проведените разговори се оказа, че цената е с 600 хиляди евро на двигател, 1.2 хил. лв. на самолет, ако решим да ремонтираме 10 самолета, това с 24 млн. лв. по-евтино", обясни Ненчев.

Пренебрегването на руската страна ще ни донесе проблеми, тъй като Полша има лиценз да поддържа само своите самолети, предупреди левицата.

Ненчев получи и подкрепата на премиера Бойко Борисов. Той увери, че пари за спешните проблеми в авиацията ще има.

„Лесно се искат оставки, но аз бих се обърнал към нашите политически опоненти и то с цялото ми уважение към тях, за 20 години, а пък и само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите, защо не ги ремонтираха, защо не купиха нова ескадрила”, попита Борисов.

Премиерът увери, че България ще държи да има наш изтребител при охраната на въздушното ни пространство.