България предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси безвъзмездна военна помощ на правителството на Ирак, което ще бъде на разположение на кюрдските бойци пешмерга, съобщиха от Министерството на отбраната във вторник. Новината бе разпространена от ведомствения пресцентър след критиката, че списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен повече от две седмици.

Дарението е от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси и е на стойност близо 5 960 000 лв. То се изпраща с Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Ирак, прието от кабинета „Близнашки” на 18 септември.

МВнР е осъществило консултации с правителството на Ирак и е координирало изпращането на помощта, подчертават от Военното ведомство.

Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му е било извършено с помощта на партньорски държави.

В съобщението се посочва, че правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно
които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато са необходими на иракското правителство.

Отбелязва се също, че в последните месеци се разраства влиянието на организацията „Ислямска държава” на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, застрашавайки сигурността и стабилността на целия регион.

Още на своето извънредно заседание 15 август 2014 г. Съветът „Външни работи” на ЕС прие Заключения по Ирак и изрази силно безпокойство за значителното влошаване на сигурността и изключително тежката хуманитарна обстановка в страната. Съветът заклейми по най-категоричен начин действията на „Ислямска държава” и приветства решението на отделни държави-членки за положителен отговор на призива на кюрдските регионални власти за спешно осигуряване на военна помощ, припомня Министерството на отбраната в съобщението.

В настоящата крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията „Ислямска държава” имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност,
определя необходимостта от предоставяне на спешна военна помощ за тях чрез иракското правителство, посочват още от ведомството.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани