Решението на културния министър Вежди Рашидов да бойкотира заседанието на парламентарната комисия по култура и медии е силен знак на несъгласие и неприемане на председателя на комисията Слави Бинев. Този коментар направи в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът по коалиционната политика в кабинета "Борисов" Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че няма как тя да наложи на председател на комисия да се оттегли от своя пост, но е "въпрос на политическа зрялост и политическа отговорност от страна на Патриотичния фронт да решат какво да направят в този случай".

Изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия се оказа недостатъчно удачен, констатира Бъчварова. Тя уточни, че предложението не е на ГЕРБ.

Румяна Бъчварова коментира, че няма вариант, при който ПФ да могат да бъдат изключени, защото те не са в управляващата коалиция. Проблемите със субсидията на Реформаторския блок също няма да поставят под въпрос стабилността на кабинета. Но очевидно политическият процес вътре в партиите продължава да тече не много равномерно и не много успешно, допълни Бъчварова.

Междувременно Съюзът на българските художници изразява огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на Славчо Бинев за председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

Това заявяват в писмо до президента, председателя на НС, културния министър и лично до Слави Бинев от СБХ. Призоваваме българските политици да се вслушат в гласа на хората на изкуството и културата като преосмислят решението си и приканваме Бинев да подаде оставка, заявяват художниците.