„Към момента няма основания да очаквам допълнителна информация и резултати от допълнително разследване, мисля че случаят приключи, така че продължаваме напред”. Това заяви в четвъртък вътрешният министър Румяна Бъчварова по казуса с TV7, от където вчера полицаи, хамали и частен съдебен изпълнител изнасяха техника. Ситуацията повиши напрежението в и около телевизията.

Бъчварова допълни, че сама се е уверила какво се случва в медията, за да получи пълната картина и затова час по-късно е приела подадените оставки на началника на Шесто РПУ в София и заместник-директора на СДВР.

Решението за увеличаване на полицейското присъствие пред TV7 е взето от полицейските ръководители на място. Струпването на полицаи не е било от желание да се влияе на медиите, а да се постигне спокойствието на гражданите, посочи вицепремиерът. Вчера позицията на МВР бе идентична.

Вътрешният министър каза още, че главният секретар е следял процеса и е знаел каква е бройката на униформените на място. По думите на Бъчварова полицейските началници са повикали повече хора с желанието да се справят със ситуацията. „Бройката им се оказа реално повече, отколкото той знаеше, което е естествено. Те са повикали хора от различни места, които да се включат и така се е случило струпването. Да се намери балансът винаги е трудна задача. Не виждам никаква преднамереност насочена към медията в тяхната активност. Полицаите знаят, че малко са прекалили, но това са наши вътрешни отношения, които ще изясним, за да работим по-добре”, добави тя.

Вчера изземването е започнало с вещите с най-висока стойност. „Не знам дали това е било най-правилното решение и затова са се насочили към сървърите на телевизията. Доволна съм, че успяхме да овладеем ситуацията”, допълни министърът.