Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Повод за нейния коментар стана кражбата на автомобил, заснета от охранителна камера и излъчена в ефира на bTV. Стана ясно, че извършителят е стар познайник на полицията, който на всичкото отгоре би трябвало в момента да е под домашен арест.

"МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда, по който се налагат тези мерки. По конкретния случая работят колегите", призна Бъчварова.

Тя коментира и темата с обезщетенията при пенсиониране на служители от системата на МВР.

"Няма да бъдат намалени, но това също беше една тема, която изключително спекулативно и напълно необосновано беше лансирана в медиите. В ръководството на МВР работим за това да оптимизираме функционално структурата на МВР, да довършим започната реформа, която определи три типа служители, да разграничим техните правомощия, функции и евентуално техните права на базата на уреденото в закона, но по никакъв начин сме обсъждали и мислили да ограничим тези права", подчерта силовият министър.

Тя категорично отхвърли твърденията, че ще подава оставка - едно от исканията по време на полицейските протести. „Мисля, че това е провокация към ситуацията и е абсолютно неоснователно. Това показва как определени медии спекулират с определени теми. Не вярвам да има източник в МВР, който да не е знаел, че миналата седмица аз бях в отпуск”, посочи Румяна Бъчварова.