„Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС беше злощастно събитие и за предишния парламент, и за БСП. Ние понесохме много негативи. Това обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред „Лице в лице”.

При избора на подуправители на БНБ от депутатите днес Янаки Стоилов от левицата сравни факта, че подуправителите на Иван Искров остават в ръководството на Народната банка с избора на Пеевски миналата година, които предизвика най-масовите протести у нас и в край сметка свалиха кабинета „Орешарски”.

Ситуацията днес действително пролича на избора на Пеевски, дано резултатът след няколко месеца не бъде същият, коментира говорителя на БСП. Според него подуправителите носят вина за случая „КТБ” солидарно с бившия гуверньор Иван Искров.

На въпрос дали следват предсрочни парламентарни избори след местния вот, Мерджанов отговори, че зависи от резултатите. „Зависи и от това какво ще каже министър-председателя (Бойко Борисов), защото напоследък всичко се определя от неговото мнение”, пошегува се Мерджанов.

Относно референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев, който остана само с един въпрос, социалистът смята, че президентът е получил „една утешителна награда”.

За промените в Закона за НСО, които се гледат тази вечер в парламента на второ четене, Атанас Мерджанов е категоричен, че те узаконяват статуквото. Според него те няма да доведат до намаляване щата на службата и на кръга от лица, които тя охранява, а данъкоплатците ще продължат да плащат скъпо за тази дейност.