Има орташко управление на сектора за сигурност между Бойко Борисов и „сарайско-библиотекарската групировка”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок.

„Борисов с голяма мъка освободи главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, не пипнаха нито един друг назначен. Освободиха Лазаров като главен секретар и го заместиха с Георги Костов, който е по-лоялен на тази групировка”, уточни той.

„Службата за подслушване и проследяване ДАТО основно се контролира и работи директно за библиотекарско-сарайската групировка. ДАНС е в сложна ситуация, там има две паралелни управления – една част от звената се отчитат директно пред сараите, а другата част се опитва да работи за държавата”, каза още Атанасов.

„Станишев в желанието си да упражнява властта се споразумя с Доган за съставянето на правителството на Орешарски, че секторът за сигурност ще бъде даден на концесия за управление на библиотекарско-сарайската групировка. От РБ очаквахме Борисов да се опита да отвоюва сектора за сигурност, той не го направи, той продължи концесията”, каза още депутатът от РБ.

По думите му участието на службите за сигурност във вътрешнопартийния скандал в ДПС се е показало чрез свалянето на охраната на бившия лидер Лютви Местан.

Атанасов каза още, че главният секретар на МВР Георги Костов е внесъл предложението за свалянето на охраната на Местан. Причината е обстоятелството, че преди година и 3 месеца вътрешна проверка, назначена от служебния министър Йордан Бакалов, е установила, че основанието за слагането на тази охрана е абсолютно фалшиво. Според Атанасов възниква въпросът защо това е направено точно сега, а не преди година и 3 месеца.

Големият проблем на ДПС не е, че е етнорелигиозна партия, а че е класическа мафиотска организация, изтъкна Атанасов.

Министърът на финансите е също орташка кобила на Борисов и Доган, подчерта Атанасов.

Оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова се иска също от сарайско-библиотекарската групировка. Явно нещо не е удобна, коментира Атанасов.

Нов десен опозиционен блок може да се изгради около ДСБ. Това е една от идеите, които от партията обсъждат като бъдещи действия в опозиция, съобщи още Атанасов. Опозиционното крило на РБ се нарича ДСБ, допълни той.

„Заставаме в опозиция на това управление и започваме да се готвим за предстоящите президентски избори. Там ще се види кой колко тежи”, изтъкна Атанасов.