Мина седмица от последната проява на махленско поведение в парламента и депутатите отново демонстрираха слаба култура в пленарна зала. Заседанието беше прекратено малко преди края на работния ден заради безредици.

Конфликтът възникна между депутати от Патриотичния фронт и от "Атака" по време на изказване на депутата от ПФ Димитър Байрактаров при дебатите по промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Байрактаров започна да чете статия във вестник „Демокрация” на Волен Сидеров от 90-те години със заглавие "Да освободим Альоша от наряд". Това предизвика реакция на народни представител от "Атака" Десислав Чуколов, който го замери с листове хартия.

Квесторите се намесиха, за да предотвратят физическа саморазправа между депутатите. Водещият заседанието Димитър Главчев прекрати заседанието.

Пред журналисти в кулоарите Байрактаров обясни, че е искал да прочете статията в пленарна зала, защото след изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, той бил объркан как да гласува по промените в закона за отбраната. По думите на депутата в последното изречение на статията на Сидеров пише: "Ако не можем да минем без страж на мира, нека това да бъде този, който защитава най-добре демокрацията. Американските момчета знаят как става това". "Един човек срещу Съветската армия ли е, за Американската армия ли е - почвам да се обърквам", коментира Байрактаров.

Депутатът разказа, че след като в пленарна зала е прочел заглавието на статията, Десислав Чуколов го е замерил с хартия и е отправил обидни реплики към него. "Такива лица нямат място в тази отговорна институция, наречена Народно събрание", заяви Байрактаров. Той припомни, че преди година и половина в Бургас Чуколов му е нанесъл телесна повреда с мегафон. "Това лице е известно със своята агресия", коментира Байрактаров. Според него е редно в парламента да се въведат тестове за наркотици и употреба на алкохол.

„Така нареченият Патриотичен фронт на комисия с две ръце гласуваха "за" да идват турски войници тук и да командват българските военни”, коментира пред журналисти Десислав Чуколов.

Той посочи, че е изумен от лицемерието на представителите на ПФ: „Да излиза някой, който е посмял да се нарече патриот и е излъгал избирателите си, да демагогства и да лъже от тази трибуна, само и само да замаже огромния гаф, който е направил - ето това не мога да приема” Чуколов заяви, че това е била причината за неговата реакция. „Ние от "Атака" сме срещу проектозакона, гласувахме "против" на комисиите и ще гласуваме "против" и в пленарна зала”, допълни депутатът.

Миналата седмица Волен Сидеров обиди Валери Симеонов на парламентарни принципи. А след това комуникацията им премина на ниво платени телевизионни канали в малките часове.