Всяко ново правителство заслужава някакъв кредит на доверие, но няма някакви кой знае какви нови хора, за които да не знаем какво ще направят. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Антони Тренчев от ДБГ.

Той беше категоричен в прогнозата си за кабинета „Борисов 3”: „Ще се случи безвремие, ще се случи абдикиране от всички реформи. Единствен приоритет е да се изкара мандатът”.

Тренчев отбеляза, че Екатерина Захариева се е справила изненадващо добре като правосъден министър и е странно, че сега тя е с друг ресор. В същото време Цецка Цачева вече е имала изказване, че правосъдната реформа вече е приключила. „Тя ли ще е знаме на реформата в сферата, която е най-малко реформирана”, запита Тренчев.

По думите му правителството е по-скоро ляво с акценти като механично вдигане на заплати и пенсии и саниране.

Той коментира, че има „остър дефицит на смелост в политиката на България”: „Смелост не е да намачкаш някого през държавния апарат, не е да кажеш „Ще вдигнем заплатите на хората” със закон”. Той даде пример за политическа смелост – прокарване на антикорупционно законодателство, което да застрашава и прокаралите го или намаляване на държавната администрация с поне 10%.