Виждали сме Бойко Борисов в коалиция и сега определено има подобрение. В момента той съставя принципна коалиция с идейна партия и това не е пазарлък за министерски постове, а за политики. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на „Тази сутрин“ часове преди първия работен ден на 44-тият парламент. Той посочи, че хоризонтът на властта изглежда чист, поне до края на европейското председателство.

„Новата власт започва на принципна основа. Имаше три въпроса, по които трябваше да се разберат. Първият е Турция – Борисов води мека политика, а националистите не. Пенсиите също беше казус, по който се разделяха. ГЕРБ се съгласи. Третият въпрос е мажоритарната система, може да е отпаднал като казус, не се чува нищо“, коментира Райчев.

Михаил Константинов добави, че по последния казус се радва, че приказките са затихнали. „Опасността е не е, че някой ще бъде ощетен, а ако голямата партия вземе твърде много мандати и народът може да се наложи да я сваля с камъни и дървета“, заяви той.

По думите му е хубаво България да се върне към традицията на пълните мандати.

На фона на усложнената международна обстановка и напрежение, експертите коментираха, че е важно България да се консолидира и да има единност по важните въпроси.

„Сега светът стана непредвидим, а България показва степен на предвидимост“, посочи Райчев.

По думите му не се знае какво ще стане между Русия и САЩ, не се знае и Доналд Тръмп как ще управлява, предстоят избори за Сенат след 8 месеца. „Северна Корея е сериозен казус, който може да избухне. Сирия и Украйна – в целия пъзел никой не разбра какво ще стане. България, която е малък фактор, трябва да се консолидира, да е единна и рационална“, коментира той.

Райчев е категоричен, че най-силният фактор за нестабилност у нас е Турция. „Ердоган взе властта, но нацията не се консолидира, дори се говори за бъдеща гражданска война. Особено важно у нас е опозицията да се разбира с правителството по важните въпроси“, добави социологът.

Комбинацията между ГЕРБ и Патриотите не е изненадваща, добави Константинов. „Трябва да спрем да мислим какво ще каже Европа. Ние сме суверенна държава и това е българският избор“, заяви той.

По думите на Райчев липсата на антагонизъм сега е важна. „Появата на ДОСТ е много важен фактор - Турция се опита да монтира партия в България и имаше решимост, че това няма да го бъде. Няма антагонизъм към Турция или към Русия. Не сме като при Македония – разделена страна, а малки партии решават съдбата на страната“, заяви той.

Save