Премиерът Бойко Борисов е в най-добрата си кондиция от парламентарните избори насам, а лозунгите му за ефективност и събираемост са все по-успешна конкурентна алтернатива на загубилата скорост „реформаторска“ линия. Това се посочва в месечния анализ на Института по социология „Иван Хаджийски”.

„Икономическата и социалната конюнктура е благоприятна за него. Повишената заетост, ръстът на икономиката и потреблението, умерената дефлация вероятно са временни явления със сезонен характер, но пораждат добра инерция”, отбелязват авторите на текста.

Според тях предстоящите избори в медиен план започват да изглеждат като вътрешни избори за управляващото мнозинство. В анализа, подготвен под редакцията на проф. Петър-Емил Митев, се посочва, че сред основните въпроси е дали ГЕРБ ще победи толкова убедително, че да инициира преструктуриране на правителството.

На този фон под съмнение е единственото на РБ и ПФ и дали АБВ ще остане „в деликатна политическа кондиция”. По отношение на реформаторите се посочва, че отново се е проявила разделителната линия между ДСБ и СДС/ДБГ - заради опасенията на хората на Радан Кънев от коалиция между ГЕРБ и ДПС.

„Движението все по-открито говори за коалицията на ГЕРБ с РБ като за „загубеното време“, „несъстояли се реформи“ и следователно необходимост от нови формули на властта в контекста на новата фаза на сближаване с ГЕРБ”, пишат от Институт „Иван Хаджийски”.

На този фон, анализаторите изразяват мнение, че БСП няма активно политическо присъствие през месеца, а одобрените от партията кандидат-кметове утвърждават линията „повече наляво, повече самостоятелно участие”.

Навън

България е тройно засегната - и по имиграционното, и по близкоизточното, и по руското направление. Това е мнението на авторите на анализа.

Според тях докато Изтокът и Западът провеждат все по-мащабни военни учения, Европа е в хуманитарна и морална криза.

„Устойчиви решения на бежанския проблем не се виждат. Отделните държави действат сами, голяма част – чрез затваряне на граници. Бежанският натиск действа дезинтеграционно на Европа. Шенген все повече е под въпрос”, пишат от Институт „Иван Хаджийски”, като все пак посочват, че страната ни засега не е притегателен център за бежанците.

В текста се отбелязва, че има тенденция към „затопляне” на българо-руските отношения, но това вероятно е функция на проблемите в комуникацията между Москва и Анкара.