Силна поляризация на обществените нагласи, висока готовност за гласуване и поредица от малки дистанции, които задават голяма интрига за изхода от парламентарния вот. Това показват данните от проучване на „Алфа Рисърч”, проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. сред 1024 пълнолетни граждани и реализирано със собствени средства.

В самото начало на предизборната кампания вече над 50% от респондентите са решили как ще гласуват. Малко над 20 на сто ще решат по време на кампанията, а един от четирима е по-възможно въобще да не упражни правото си на глас.

Сред твърдо решилите ГЕРБ има подкрепата на 31,5% от гражданите, а БСП са с 29,6%. Наблюденията са, че ГЕРБ губи средните поколения, а БСП укрепва позициите си в малките населени места.

Трети са „Обединени патриоти” с 10,8%, а сред сигурните участници в парламента са още ДПС и ВОЛЯ на Веселин Марешки. Реформаторският блок е „на ръба” с 3,9%. АБВ и „Движение 21” като коалиция имат 2,9%, а останалите десни обединения – Коалиция „Движение Да, България” и „Нова република” изостават още повече със съответно 2,6% и 1,5% подкрепа.

„Авансът на „Да, България” се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения, а предизвикателството пред тях е да постигнат по-висока мобилизация на симпатизантите си. „Нова Република” има твърд и мобилизиран, но силно ограничен  електорат”, пишат от „Алфа Рисърч”.

Най-голяма е подкрепата за дясно-центристко управление около ГЕРБ и други десни партии, следвано от вариант ляво-център с БСП начело.

По-малко предпочитани са коалиции на двете големи партии с националистите, а голяма коалиция ГЕРБ-БСП е вторият най-малко подкрепян вариант след управление на БСП и ДПС.

Социолозите посочват, че прекомерната агресивност на ГЕРБ и БСП може да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии.

„Сериозните идеологически, политически и геостратегически различия между водещите партии ги прави силно несъвместими, а базирана на подобна основа коалиция би била крайно неустойчива. В този смисъл, парламент, съставен единствено от първите пет формации ще е сериозно изпитание за тези, които получат мандат за съставяне на правителство”, посочват авторите на изследването.

Към момента президентът Румен Радев се ползва с висок рейтинг, но значително по-малко са тези, които имат положително мнение за служебния кабинет.