Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. В този смисъл българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света. Това се посочва в приветствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше прочетено на националната конференция на партията.

Самият той беше в залата, но избра да остане в ложата за гости.

„Бъдете сигурни ,че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си”, пише Доган.

Единият от съпредседателите на движението (и спряган за основен фаворит за лидерския пост) Мустафа Карадайъ посочи в доклада си, че основният приоритет е запазването на целостта и единството на партията.

Според него ДПС е „така необходимият фактор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и и сигурността - задължително условие през всяко националноотговорно и адекватно на времето управление на страната”.

"Големите неща се случват с големи хора. ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган", завърши словото си съпредседателят на ДПС.