С назначаването на Иван Искров за гуверньор на БНБ през 2003 г. се е нарушило спазваното от въвеждането на валутния борд правило централната банка да се управлява от независим човек. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият депутат от СДС и ДСБ Асен Агов.

„Както сам той се похвали, той е третият с най-дълъг управленски стаж в централна банка в Европа. Изборът му през 2003 г. беше политически – той беше продиктуван от това, че тогавашният управител Светослав Гаврийски се беше противопоставил на замяната на дълга. Тази афера със замяната на дълга е тежък наш дълг”, коментира Агов.

Според него сделката, която тогавашният финансов министър Милен Велчев все още защитава, е била направена „изключително некомпетентно” и държавата ни е загубила 800 млн. евро, след като доларът поевтинят по време на войната в Ирак.

Агов посочи, че има информации за конкретни лица, които са се облагодетелствали от превалутирането, а освен това независима комисия през първия мандат на ГЕРБ доказала неудачността на този ход.

„Когато вчера го попитаха с какво се гордее, той не спомена сделката с дълга, но посочи това, което са направили за КТБ. Ние сега трябва да плащаме за срива на КТБ заради липсата на надзор”, посочи Агов.

По думите му макар подуправителят Цветан Гунев да е пряко отговорен за следенето за проблеми в банковия сектор, „няма как управителят на банката да не бъде запознат със ситуация, която доведе до финансова криза”.

„БНБ има задължението да спаси банката и да се прехвърля топката в полето на политиците е некоректно. След като БНБ не си свърши работата овреме, така че да не се стигне до фалита на банката чрез ефикасен надзор, няма как да се прехвърля това в полето на други, които нямат отношение”, заяви бившият депутат.

Според него, политическото назначение на Искров е донесло дългосрочни загуби на българските данъкоплатци.