Три партии влизат в парламента – БСП, ГЕРБ и ДПС, следвани от потенциалните заподозрени - Реформаторския блок, НФСБ, Атака – това е хипотетичната зона, ако в момента се стигне до избори. Това показва проучване на агенция АФИС, представено от агенция БГНЕС.

Допитването е проведено сред 1050 респонденти с избирателни права проведено в цялата страна в периода 10-25 септември

На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя за коя партия или коалиция бихте гласували? 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторския блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , и Атака - 2,5%. Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5 казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Управителят на агенцията Юрий Асланов посочва, че за момента няма "голяма мощ" на Реформаторския блок. Според резултатите от изследването, реформаторите имат равен резултат с НФСБ – около 3% - това е потенциала на РБ като такъв блок, защото образуващите го партии сумарно получават сумарно поотделно измерено влияние около 7-8%.

"Атака", според тенденциите, посочени от АФИС губи много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от ресурсите и отново е в зоната на 3-те процента, тоест потенциално представена, ако се случат избори. Хипотетична Партия на протестиращите, каквото и да значи това в очите на хората събира хипотетичните 6%, но измислената от АФИС партия "Прогрес", която и не съществува събира повече. Така Юрий Асланов обяснява, че добили гражданственост изрази като "прогрес" събират надежди, които ги превръщат в позитив докато не ги видят какво представлява.

Харесвани и мразени

Попитани за симпатиите, част от анкетираните посочват Цветан Цветанов като един от най – мразените политици. В ранга на омразата лидер доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна го замества Волен Сидеров, който бил на второ място. На второ място е Лютви Местан по традиция, но според Асланов може би ще мине и на първо, на трето място е Цветан Цветанов. "И сред привържениците на ГЕРБ също има своите противници Цветан Цветанов, но те не са мнозинство разбира се в никакъв случай", казва той и посочва, че и при Бойко Борисов и при Сергей Станишев има еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение.

"Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението повишава неодобрението вече са много малко", каза социологът. Той посочи, че това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около процент и половина е позитива. Той е бил в много позитивната зона, но сега не е така. 41,4% е положителното отношение към него, 39,6 е сега отрицателното. "Плевнелиев сам си го направи, това е негова заслуга", коментира социологът на въпроса защо се случва така. В средата на тази листа е премиерът Пламен Орешарски, има и министри, които са по – одобрявани от него.

Бареков по-одобряван от Кунева

Движението "България без цензура" и Николай Бареков имат позитивен рейтинг, напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, обясни социологът, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното.

"Така, че нея я обичат, колкото Бареков и я мразят повече отколкото него". Това каза Юри Асланов от социологическа агенция АФИС, който допуска възможни изненади и при новите проекти.