ГЕРБ би получил подкрепата на 26 на сто от пълнолетното население, а БСП - 22,4%, ако изборите бяха сега, показват данни на „Афис” от национално представително проучване в периода 8-12 февруари сред 1010 пълнолетни български граждани.

Към момента ГЕРБ събира подкрепата на 26 на сто от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто. Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4 на сто, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година, дори се наблюдава минимален ръст в подкрепата. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, отбелязват от „Афис”.

Случващото се при другите политически формации не е коренно различно. Забелязва се минимален, но постоянен спад при „Воля” (към този момент подкрепа от 2,5 на сто). Социолозите отчитат спад и при Обединените патриоти - 3,8 на сто, а преди няколко месеца е бил малко над 6 процента. ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7 на сто.

Снимка: АФИС

„Афис” констатират увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35 на сто, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Според социолозите се наблюдава общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател. Те отчитат сходна тенденция през последните месеци - демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи.

От една страна, едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината. В момента мачът се играе на наш терен, ние подаваме топката, очакваме да ни върнат паса, за да отбележим гол. Или поне това е метафората за политическия залог, който стои пред управляващите и преди всичко пред премиера Борисов, коментират от „Афис”.

 

Доколко обаче може този аргумент да работи, без да се протърка от употреба, действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенцияказусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта. мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците; и позацапване на имиджа ни пред европейските партньори, смятат от „Афис”.

Според данните в интервал от 9 месеца забелязваме, че все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13 на сто през май миналата година, до 23 процента сега)

Според социолозите доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

В цялата тази пъстра картина от вътрешни и външни фактори не трябва да пропускаме следното - към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря, коментират те.

Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамика, която вещае внезапни обрати, като че ли е очевидно, че политическия елит няма намерение да кротува, а заедно с него и общественото мнение, смятат от „Афис”.