Премиерът Бойко Борисов е атакуван директно със записите от аферата „Яневагейт”. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият правосъден министър Антон Станков, който понастоящем е адвокат на бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева.

Часове по-рано, сайтът „Биволъ” публикува поредния запис, за който се смята, че е с участието на нея и на друга скандално известна съдийка – Румяна Ченалова.

В предишните неформално се обсъждат зависимости и задкулисни механизми за политическо влияние над главния прокурор и съдебния съвет около СРС скандала „Червеи”, докато този съдържа сериозни намеци за друг тип отношения между изпълнителна и съдебна власт.

Чуйте го тук!

„Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години. Сега зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл. Ти какъв мислиш ще ми бъде разговора с него?Ще ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?”, е цитирана да казва „Владимира Янева”.

Дали е тя, или не е, адвокатът й отказа да каже, като „с удоволствие” се позова на закона, който му забранява да коментира теми, за които не упълномощен от клиента си. „Женското приятелство е обект на вицове, пък май на практика го няма”, отбеляза Станков.

Кой дирижира?

Ексминистърът изрази личното си мнение, което ще защитава и като адвокат на Владимира Янева: „Човек има право на лично мнение, разговорите в кухнята са разговори в кухнята, те не са публични. Дайте да цензурираме сънищата... Отиваме към каноничното право, по което помислите се санкционират”.

„В тези записи ме притеснява едно – ритъмът, в който излизат. Днес трябваше да бъде избран председател на Софийския апелативен съд, беше отхвърлена кандидатурата на г-жа Куцкова. След втория тур на изборите все нещо трябва да се случи, когато излизат записи по този скандал т.е. диригентът има някаква идея. Много ще ми е интересно, когато тази история изстине, да видя какъв човек е диригентът”, коментира Антон Станков.

Антон Станков отбеляза, че записите не вървят хронологично и „просто се избира политическо събитие, което предстои”. Той посочи, че от информацията, която има до момента, не става въпрос за официални СРС-та (макар „Биволъ” да твърди, че има следи от аудио маркери, използвани от службите).

По думите му връзката между всички събития е премиерът Борисов, който преди дни направи коментар по адрес на съдиите с политическа практика като бившия зам.-министър Нели Куцкова.

Съдиите политици ли са?

По темата с магистратите и политиката, Станков спомена още едно име – това на шефа на ВКС: „Когато някой съдия има политически виждания, като например г-н Лозан Панов, политическите виждания се реализират в парламента или в изпълнителната власт, а не в съдебната система”.

По думите му „Не на страха” трябва да е позиция на целия съд, а не на неговия председател.

Бившият министър посочи още, че с практиката си през годините касационният съд „много пъти е успявал да коригира неправилни закони и го е правил мълчаливо, настоятелно”.

Захариева има поне три битки пред себе си

Доверието на управляващи, опозиция и магистрати ще трябва да спечели Екатерина Захариева, ако бъде избрана за министър на правосъдието, посочи Антон Станков. Според него първото ниво ще е по-лесно заради работата й в екипа на президента Плевнелиев, но след това трябва да се работи с останалите партии в парламента, за да се запази консенсусът от конституционните промени.

Като най-трудна той очерта битката за доверието в съдебната система: „Тя е разделена, има едни, които протестират с тоги и едни, които не си обличат тогите, за да излязат на стълбите, но не са и съгласни”.

Станков сподели, че Захариева му е била студентка и е останал с добри впечатления от нея, но се съмнява, че това е бил най-добрият вариант за поста: „На мястото на премиера, щях да назнача човек от съдебната система, щях да посоча съдия”.

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я
  • Виктор Михайлов: Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт