Ръководството на АБВ е взело решение да оттегли подкрепата си от правителството. Това стана ясно на пресконференция на лявата формация днес.

Окончателно решението ще бъде гласувано на конгреса на партията в неделя. Тогава от АБВ ще решат и дали да изтеглят вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и всички представители на АБВ от изпълнителната власт.

Емил Кало заяви, че не става дума за търговия, "а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим, но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика".

Днес от АБВ не дойдоха на срещата с ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок заради промените в Изборния кодекс. От лявата формация обявиха, че ще изчакат мотивите на президента Росен Плевнелиев, който наложи вето на текстовете за гласуването в чужбина.

Снимка: Ладислав Цветков

Румен Петков каза, че АБВ не са били поканени на срещата в НС. Това допълнително е оказало влияние върху решението за излизане от управлението.

"Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси, които са с изключителна степен на важност за българското общество. Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика, той е не просто неприемлив, той е вреден", категоричен бе Румен Петков.

По думите му всичките предложения на АБВ са били отхвърлени.

"Даваме изключително висока оценка на работата на вицепремиера Ивайло Калфин, отчитаме факта, че социалната политика е единственият сектор, в който беше направена реална реформа. Отчитаме изключителните позитиви от начина, по който тя беше направена след дълъг отговорен диалог с неправителствените организации, със синдикатите, с работодателските организации, със всички политически сили в НС и постигнатите стратегически от гледна точка на бъдещето на социалната политика решения", подчерта Румен Петков.

Днешната ескалация в отношенията ГЕРБ-АБВ не е първа, а поредна в живота на кабинета "Борисов 2". Сред темите, които заплашиха партньорството между Георги Първанов и Бойко Борисов бяха още съдебната реформа, здравеопазването и социалната сфера.

Ще има ли предсрочни избори заради Изборния кодекс?