Заместник-председателят на партията и председател на предизборния щаб Румен Петков внесе в ЦИК документите за участие на АБВ в местните избори малко след 9.00 часа.

Така АБВ стана 18-тата партия, която внесе своите документи за участие в изборите на 25 октомври.

а въпрос коя политическа сила по ред си поставя АБВ като цел да бъде на местните избори, Румен Петков отговори, че АБВ си е поставила най-високите цели в сравнение с останалите участници в изборите.

„Вътре ни записаха под номер 18. Ние сме единствената политическа сила, която ясно е формулирала задачата, която си поставя. А тя е 200 000 гласа, което значи удвояване на гласовете в сравнение с получената подкрепа на парламентарните избори”, добави Петков.

По думите му това е тежка, но и амбициозна задача. „Като човек, който познава партията и е обиколил цялата държава, вярвам, че нашите хора ще я изпълнят”, каза още Румен Петков.

„За нас е важно нашите общински структури да имат и свободата и отговорността при номинациите за кандидати за кметове и при структурирането на листите за общински съветници”, продължи той.

„За съжаление ръководството на БСП има едно поведение, което не бих искал да квалифицирам, защото това би загубило смисъла си. Имаме разговори с местни структури, и в част от общините ще постигнем съгласиe, но в друга част ръководството на БСП обрича кандидатите си за кметове за изборна самота”, заяви отново Петков на въпрос за евентуални коалиционни партньори.

По думите му самотата не е добър знак в политика. „Ние сме лява, строго казана патриотична формация, а не патриотарска. Като граждани трябва да се научим да правим разлика между тези два типа поведение”, коментира още зам.-председателят на АБВ.

Днес ще се проведе второто заседание на Националния съвет на АБВ от планирани три за утвърждаване на кандидатурите за кметове. Петкова очаквам с тези 84, които са утвърдени преди месец, днес да бъдат около 170-180.