"Потвърдих своята оставка като лидер на партия на АБВ. Партията ми я прие. Ще има гласуване на Националния съвет, за да се предложи лидер за председател на АБВ, което ще се случи на 25 април". Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов след заседанието на Националния съвет на партията.

„Ние залагаме мощно на пряката демокрация в ръководството на партията и коалицията АБВ”, заяви Първанов. На 26 април ще има конференция на АБВ, на която ще бъдат обсъдени три точките – за развитието на АБВ , за оценка на резултатите от управлението и за дейностите по участието на АБВ в местните избори.

"Очертава се крайно негативна тенденция от партиите от коалицията. По този начин се обезценява и обезсмисля се партньорството между АБВ и ГЕРБ. Аз съм с позитивно отношение към сегашния министър на вътрешните работи. Борисов влиза в ботушите си от първия мандат", каза Първанов.

До 25 април той остава председател на АБВ, но в оставка. Самият Първанов призна, че не вярва на финансовия министър Владислав Горанов. Освен това, по думите му, стават тежки и необратими неща в българската енергетика.

„Не може всеки ден да виждаме „кьорфишеци”, ако трябва да вляза в реториката на един лидер на парламентарна група. Днес „хъб” във Варна, утре на Българо-турската граница. Сега „Набуко”, ама през онази тясна тръбичка, която ще върви от Гърция нагоре. Но защо към Румъния? Румъния иска ли го този газ? Не трябваше ли да върви към Централна Европа по друго трасе”, попита Първанов. Той поясни, че има много неясноти не само по въпросите на енергетиката, но и в сигурността и външната политика.

„Това са неща, които не искам да подхващам, но от тук нататък АБВ ще излезе с поредица от позиции, които ще отстояваме. Ако разберем, че нашите идеи не се възприемат, то тогава ще преосмислим своето поведение. Това не го правим заради емоция, а защото започва да се ерозира стабилното управление и стабилността не е причинена от АБВ”.

Той разкритикува и отношенията между АБВ и ГЕРБ. "Очертава се крайно негативна тенденция от партиите от коалицията. По този начин се обезценява и обезсмисля се партньорството между АБВ и ГЕРБ", каза той. Това високомерие, което наблюдаваме, е присъщо на партия ГЕРБ, посочи лидерът в оставка на АБВ.