АБВ ще работи в конструктивен дух и диалог и ще съдейства за всяко полезно решение. Това се посочва в декларация за приоритетите през новата пленарна сесия, прочетена от парламентарната трибуна от председателя на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов.

Той посочи пречките за по-ползотворна и по-ефективна работа през изминалата една година. Първо се взема решението, а след това се мисли за последствията от него - в случая конят се впряга след каруцата, коментира Борислав Борисов.

Той изтъкна, че не приемат метода за приемане на законодателни решения и налагане на тежки срокове и притискане на другите за политическо решение.

Смущава ме и не приемам често налагания скоростен метод за приемане на някои законодателни решения и тук не става дума за добре осмислена, организира и проведена по бърз и резултатен начин процедура, каза Борисов. По думите му ставало въпрос за необяснимо налагане от някои парламентарни сили на спешни срокове за приемане, често с определен агресивен натиск, притискане на другите буквално до стената за положително решение, без предварително обсъждане, съгласуване или изслушване на становището на другия. Това не е добра парламентарна практика и тя не се включва в демократичния стил на работа, коментира Борисов.

ПГ на АБВ счита, че през новия сезон трябва да се върне диалогът между политическите сили.

От БДЦ обявиха, че ще продължат да бъдат твърда опозиция.

Започнати са много така наречени реформи, но до момента не виждаме конкретни промени и няма нищо завършено. Действията могат да бъдат определени със "стрелба в тъмното", обяви Светлин Танчев.
"Започнатата здравна реформа, за която също нямаме кохерентна визия, представлява едно хаотично сливане на болници и Бърза помощ без ясна цялостна стратегия за това как наистина да се подобри услугата здравеопазване, за която всички ние плащаме", добави Танчев.
По думите му за съдебната реформа дотук също няма ясни сигнали и визия как точно да се осъществи.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че това е една поредна сесия, която има привидно намерение да заяви нещо ново.

Той подчерта, че няма как да се направи поглед напред, ако не се върнем назад. „Преди една година тук беше организиран държавен преврат, с много пари от американски организации. Бяха свалени законно избран парламент и правителство, за да се настани една коалиция от 48 партии и резултатът е негативен за България. Между 60 000 и 100 000 млади хора напуснаха родината, а държавата потъна в заем от 16 млрд. лв.”, изброи лидерът на „Атака”.