АБВ няма да гласува "за" промените в Конституцията на първо четене, съобщи лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция.

На второ четене АБВ ще подкрепи двата пункта, свързани с разделянето на ВСС и засилване на правомощията на инспектората.

Никога не сме имали колебания по необходимостта да се раздели ВСС на две колегии. Никога не сме възразявали на идеята за засилване на правомощията на инспектората, но категорично не приемаме от самото начало начина, по който се реши въпросът за избора на двете колегии, обясни Първанов.

Ако за съдебната колегия въпросът с политическата и професионалната квота е относително разумно решен, не така стоят нещата с прокурорската колегия - там съотношението е шест на шест, това означава възможност на политиците да блокират работата на прокуратурата, заяви той.

АБВ ще подкрепи двата пункта за разделянето на ВСС и засилването на правомощията на инспектората, но по третия пункт на нашата подкрепа не може да се разчита, заяви лидерът на АБВ. Ние ангажименти за това да мачка някой прокуратурата с политическо менгеме не сме поемали, категоричен беше Първанов.

"АБВ повече няма да гласува доверие в аванс. Вкарва се стратегия за правосъдието и съдебната реформа, а тя е слаба и е проект, който издиша от всякъде. Те казват да го гласуваме, защото трябва да се даде знак, пък после ще я коригираме с конкретните законопроекти. Когато тези законопроекти тръгнаха и ние казахме, че те не стават, те ни обвиниха, че вече сме подписали стратегията. С тази линия на поведение няма да стигнат далеч”, коментира още Първанов.

Той аргументира и решението на АБВ да не подкрепи предложенията на РБ за борба с корупцията по високите етажи на властта. „Сега се предлага да се създаде едно звено , което ще бъде ръководено еднолично и неговият ръководител ще се предлага без мандатност от Министерския съвет. Извинявайте, какво да очакваме , когато и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце? Ако бъде приет този закон, писането на доноси ще се превърне в доходна и перспективна професия“, посочи лидерът на АБВ.

Думите му бяха подкрепени и от заместник-председателя на партията Румен Петков , който   категорично отхвърли твърденията, че законът за борба с корупцията на Меглена Кунева не е срещнал съпротива на заседанията на Министерския съвет.

„Вицепремиерът Калфин на заседанието на МС много ясно е аргументирал неприемливостта на законопроекта на госпожа Кунева. Основните насоки са: едноличност в управлението, пряка зависимост при вземането на решенията, средата която ще бъде създадена с анонимните доноси. Това е законодателство, което го няма никъде по света”, изтъкна Петков.