АБВ иска 200 000 гласа на местния вот и няма да подкрепят кандидат-кмета за София на БСП, а ще издигнат свой. Това стана ясно по време на съботната пресконференция на партията.

Румен Петков, зам.-председател на партията, припомни, че по време на миналите парламентарни избори са събрали около 132 000 гласа, а на евроизборите около 90 000.

По време на заседанието бяха представени кандидат кметове за общини и райони, но от партията все още не са взели решение кой ще ги представлява в градовете София, Варна и Пловдив. От партията заявиха, че ще имат и свои кандидати на местния вот, но ще подкрепят и кметове, успели в работата си досега.

„Имаме най-добре балансираната във възрастово и професионално отношение листа”, каза Петков. Той допълни, че сред кандидатите за кметове на партията има много млади хора и специалисти в областта на правото, медицината и инженерните специалности.

През следващите дни предстои да бъдат разгледани номинации за градоначалници на някои от големите областни градове, като Варна и Пловдив, както и за столицата. Според петков, градската организация на партията в София вече е одобрила листата с кандидати за общински съветници.

„Не виждам особен потенциал АБВ да подкрепи Йорданка Фандъкова”, коментира Румен Петков. Той добави, че Националният партиен съвет ще вземе решение.

По време на пресконференцията стана ясно, че АБВ няма да подкрепи кандидатът за кмет на София на БСП Михаил Мирчев. „Не виждам как може да подкрепим проф. Мирчев, още повече, че той имаше грубичко отношение към АБВ в национален ефир, от което той ще загуби, ще загуби и БСП”, каза още Петков.