След като хвърли оставка от лидерския пост на партията заради подкрепата, която групата на АБВ в парламента даде за новия държавен заем, Георги Първанов отново беше избран начело на партията чрез вътрешнопартиен и електронен вот.

Президентът (2002 г. – 2012 г.) поиска ремонт на кабинета и отново разкритикува работата на министрите от Реформаторския блок. Първанов получи подкрепата на 92 процента от 27 хиляди членове и симпатизанти на АБВ в страната и чужбина.

Той поиска за местния вот широка коалиция от леви партии, която да даде перспектива и за президентските и за парламентарните избори.

„Дейността на министъра на отбраната и министъра на външните работи е вредна не само за коалицията, но и в национален план. В енергетиката това, което се случва, ни води до истински срив. В икономиката - реализация на съпартийци. Но това ме води да кажа че с толкова пробойни в кабинета не може правителството да е силно”, заяви Първанов.

Първанов заяви, че АБВ не трябва да се смята за пето колело в коалицията и има ресурс да предложи свои номинации за министерствата на отбраната и на външните работи.