Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Решението е взето на срещата на премиера, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова с Асоциацията на банките в България.

Борисов поясни още, че ще бъдат взети допълнителни мерки от полицията по време на изплащането на влоговете на хората. Първият трансфер на средства от КТБ към други банки ще бъде безплатен за хората, като това няма да е безплатно за държавата, посочи още премиерът.

„Ще отменим всички прихващания в КТБ. Създали сме максимално добра организация до времето 4 декември”, увери Борисов.

През последните дни стана ясно, че част от вложителите със суми в КТБ над гарантираните 196 000 лева са влезли в схеми за спасяване на част от парите си - чрез договор за цесия с други лица, които пък имат големи кредити към банката.Някои експерти предупреждават, че по този начин ще бъдат ощетени както държавата, така и фондът за гарантиране на депозити.

Операцията по принцип не е незаконна, но може да бъде отхвърлена от съда, ако в крайна сметка бъде определено, че КТБ е била в неплатежоспособност към момента на цесията.

5 г. за изплащане на депозитите

Пет години е срокът, в който вложителите в КТБ ще имат възможност да вземат парите си от банките, които ще изплащат гарантираните влогове. Това обясни новият председател на
Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Той отправи призив към вложителите да не се струпват първия ден пред банките, които ще
изплащат влоговете им. „Това е процес, който няма да спре, парите ще бъдат осигурени в пълния им размер преди изплащането”, каза Миленков и добави, че предстои подписване на договори със съответните банки.

Новоназначеният председател на Фонда за гарантираните влогове подчерта, че се чувства подготвен да се справи с новите си задължения, и коментира, че досега Фондът е бил управляван професионално. „Той трябва да вземе по-активна позиция и по-адекватно да информира хората за процеса, който ще се развива”, посочи още Миленков.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”