Сред имената на 14-те нови депутати от Бургас се очертават изненади, като „виновник” за тях ще е преференцията… или по-точно не твърде доброто й разбиране от избирателите. И на този вот те масово са „давали рамо” на депутати с номер в листата, който съответства на този на партията.

От гледна точка на народните избраници, това е само съвпадение, което омаловажава резултата от усърдния им труд по време на кампанията.

Така учителката Ася Пеева (11/11) от ГЕРБ получи подкрепата на над 6000 души и се изстреля напред в редицата от чакащи за Народното събрание. Тя не се съгласи да говори пред камерата на bTV, но заяви в личен разговор, че преференциите са нейна лична заслуга. Основен приоритет в работата й (ако действително влезе в парламента-б.р.) ще е образованието.

Ангел Исаев от ДПС е девети в листата на партия №9. Той заяви пред bTV, че лично познава над 4-те хиляди избиратели, гласували за него. Той също не пожела да коментира в ефир.


По-смел се оказа 10/10 от БСП – Димитър Стоянов. „Предполагам, че моят вот ще е и преференциален, и индивидуален. Много хора ме познават и са гласували за мен, може и някои хора да са допуснали грешка, но очаквам, че вторите ще са значително по-малко”, коментира той.

Социалистът посочи, че е работил активно за своя резултат: „Може би за мен са работили 200-300 души, разпространяваха се флаери. Работих там, където съм работил и живял – край блокове на нефтохимици и служители на МВР”.

До момента никой от БСП не му е поставял въпроса да се откаже от депутатското място. „Моето представяне се очакваше в средите на БСП. Аз съм позната физиономия, бил съм председател на общинския съвет на БСП в периода 2007 – 2011 г.”, посочи Стоянов.

Той по професия е адвокат, като посочи, че може да бъде полезен с познанията си в сферата на сигурността.

В следващите дни ще стане ясно дали партийните централи няма да кажат тежката си дума за това кой ще стане депутат и кой ще си остане само с утехата, че е бил избран за такъв.