Почти две седмици, след като Реджеп Ердоган получи с референдум възможност да разшири значително своите президентски пълномощия, ДПС излезе с изключително остра декларация по повод допитването до южната ни съседка.

„Турското общество е разделено на две половини”, „утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получи категорична подкрепа”, са сред основните акценти на позицията.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ посочва, че кампанията преди референдума не е била равнопоставена, имало е множество нарушения по време на гласуването, а правилата за броенето на бюлетините са променяни в движение.

Лидерът на ДПС отбелязва, че първите реакции на европейските политици и институции показват отдалечаване на Турция от членство в ЕС.

„25 милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Р. Турция български граждани, категорично заявиха, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк”, завършва декларацията.

Вчера в студиото на "Тази сутрин" лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира, че ДПС и "Обединени патриоти" са опитвали да се месят във вътрешните работи на Турция с коментари как да се гласува на референдума.