Парламентът отхвърли предложението на Патриотичния фронт за допълнително данъчно облекчение на родители. Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица бяха отхвърлени с 67 гласа „за”, 2 „против”, 105 се въздържаха. Подкрепата дойде от ПФ, БСП, "Атака", БДЦ и АБВ.

Предложението на патриотите беше работещите българи, които получават доходи над минималните, да получат облекчение за деца, като приспадат от годишната си данъчна декларация определена сума - 2400 лева при едно ненавършило пълнолетие дете, 4800 при две деца и 6000 лева при три или повече деца.

Вносителите заявиха, че ефектът за семейния бюджет за всяко дете ще се равнява на 20 лева месечно за първо и второ дете. Подкрепата за трето и следващо е с намаляваща интензивност с оглед концепцията за отговорното родителство и семейното планиране.

Патриотите обясниха, че целта на проекта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден данъкоплатец на територията на България, отглеждащ непълнолетни деца.

От ПФ представиха справка с данни от НСИ, според които по раждаемост сме на едно от последните места (206-о) в света. По смъртност през 2013 година сме на шесто място в света.

"Приемането на вашия законопроект днес, за 2015 година, би нарушило интересите на държавната политика в областта на бюджета и на много други политики, които се финансират по този бюджет. Бъдете отговорни към държавата", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

"Принципно подкрепяме този законопроект и политиката, която е заложена в него - политиката на отговорно родителство. Против сме обаче чрез данъчни облекчения да се стимулира една или друга сфера”, продължи тя.

„Този законопроект не оказва влияние върху бюджета за 2015 година, тъй като данъчните декларации ще бъдат подавани през 2016 година”, обясни в отговор Димитър Байрактаров. Той настоя, че поправките са били внесени още преди гледането на бюджета за 2015 година и в тази посока Стоянова е излъгала от трибуната.