Депутатите закриха парламентарния сезон. От днес Народното събрание е във ваканция, но драмите продължиха до последната минута. Заговори се за преформатиране на коалицията и смяна на министри. Депутатите не изневериха на стила си и в последния работен ден успяха да си вдигнат кръвното.

Напрежение се появи между ГЕРБ и Реформаторите и дори се заговори за намаляване на броя на министрите на по-малкия коалиционен партньор.

До там се стигна, след като във фейсбук Радан Кънев заговори за нови избори. А дълго обсъжданият, но спорен закон за корупцията на Меглена Кунева не стигна до гласуване в зала, защото се оказа, че не среща подкрепа почти от никого.

Скандалите започнаха отрано. Радан Кънев с пост в интернет от Америка постави коалиционната дружба на изпитание. Поиска ГЕРБ да слязат от метлите и допусна, че е възможно предоговаряне на коалицията. Намекна и за нови избори:

Снимка: bTV

"Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор. Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията.

Трябва да сме готови на нови избори, на които да постигнем по-висок резултат”.

Реакцията на ГЕРБ беше светкавична и безкомпромисна. Напомниха, че те имат над 80 депутати, а Реформаторите - само 23.

„Колегите също са на мнение, че трябва да бъдат предоговорени условията, при които е сформирано това правителство, защото излиза, че РБ е водещият”, коментира Цветан Цветанов.

На въпрос ще се намалят ли министрите в дясно той каза:

„Част от нещата, които се дискутират е начинът, по който са разпределени позициите в днешното управление”.

„Това е тема на министър-председателя, а не на народните представители, ако има да каже нещо да ни го каже, не сме венчани за властта”, заяви Найден Зеленогорски.

„Не мисля, че сме в ход на разговори за преразглеждане на състава на правителството”, коментира Петър Москов.

Десните поискаха Съветът за развитие на коалицията да заседава до 10 август за изясняване на отношенията. Румяна Бъчварова обаче обясни, че разговорите са предвидени за началото на септември. Тя коментира и думите на Радан Кънев:

„Мисля, че това е един опит да се героизира позицията на РБ в очите на техните избиратели и последователи”.

Драмите в дясно не разтревожиха останалите коалиционни партньори.

„Топлината е голяма напоследък. Всякакви изрази ще чуем”, каза Ивайло Калфин.

И докато последната за сезона драма тресеше коалицията, антикорупционният закон на Меглена Кунева, който стана един от поводите за гнева на реформаторите, не мина на първо четене. Основното възражение на опозицията беше, че новия Съвет по корупция ще може да се сезира и по анонимен сигнал. Времето на депутатите не стигна  и  антикорупционният закон остана за септември.

Следващият работен ден на депутатите е 2 септември.

Предстои да видим дали напрежението в коалицията ще се успокои или ще принуди партньорите да се срещат дори през ваканцията. Припомняме ви, че през септември предстои кампания, а през октомври - местни избори и референдум. Засега обаче можем да обявим политическия сезон за закрит.

До последно имаше напрежение в парламента

Исторически компромис за съдебната реформа, бламиране на президента за референдума, въпреки волята на половин милион българи, БНБ с нов шеф, но със стари подуправители, обвинени за краха на КТБ и накрая Мая Манолова- омбудсман.

След седмица на напрегнати преговори опозицията и властта успяха да постигнат компромисен вариант на Конституцията.

„Искам да благодаря на лидерите всички партии, които дойдоха сега за това, че надраснаха партийни пристрастия”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Искам да благодаря за конструктивност и готовност за компромис от една опозиционна партия и при острите отношения между нас”, заяви Радан Кънев.

„Взехме трудно, но и вярно решение”, коментира Лютви Местан.

Депутатите окастриха и въпросите за референдум. Наесен с местния вот няма да ни питат за мажоритарния и задължителния вот, а само дали ще гласуваме електронно. Така парламентът бламира президента, а реформаторите и ГЕРБ  се питаха взаимно кой саботира питането.

Подуправителите на БНБ пак са същите основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС

Мая Манолова стана обществен защитник на хората, но пък не цялото общество я иска.

Парламенът ще започне работа отново наесен, и тогава ще стане ясно дали управляващото мнозинство ще може да продължи политиката на компромисите.

В парламента има вече петима независими депутати

Първа крачка направи предизвикващата медиен интерес Ана Баракова. Последва я Здравко Димитров от ГЕРБ. Парламентарната група на БДЦ може и вече да я няма, тъй като днес петима депутати я напуснаха.