Огромен политически натиск от всички страни беляза частичните местни избори в най-новата самостоятелна община в България – Сърница, в неделя. Изборният дем там приключи с избиратела активност от 74,78%.

Едно от най-гръмките обещания бе за 100 000 лв., с които да се построи селски път високо в Родопите, който никога не е съществувал. Другият спорен въпрос в Сърница е кой да овладее гората, разказват местните. Хората споделяха и за дребни подаръци като часовници, ориз и олио.

ДПС и ГЕРБ отиват на балотаж. 150 гласа не стигнаха на кандидата на ДПС Неби Бозов да спечели от първия тур. Разликата между него и кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов е 450 гласа.

Същата е била ситуацията и преди четири години, когато печели кандидатът на ГЕРБ.

Трети е кандидатът на реформаторите. Все още не е ясно дали следващата неделя той ще подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Въпреки че броят на избирателите е малък – само 4255 според избирателните списъци, броенето на бюлетините продължи до 23:30 часа и то само на гласовете за кмет, не и за общински съветници, които допълнително усложниха ситуацията. В Сърница за първи път се гласува преференциално за Общински съвет. Според резултатите ДПС ще има петима съветници, ГЕРБ – четирима, а Реформаторският блок – двама.

„Ние се надявахме да сме първа политическа сила, но хората така са преценили. Явно натискът на ДПС, освен с часовниците, и сценария, който направиха в парламента, оказа своето влияние”, коментира кандидатът на ГЕРБ Мустафа Аликанов.

„Аз продължавам да водя позитивна и толерантна кампания и се надявам електоратът на реформаторите да ни подкрепи. През 2011 г. беше същото – аз бях на второ място, реформаторите – на трето, в битката с ДПС ги победихме и се надявам пак да се случи това нещо”, допълни Аликанов.

Неби Бозов от ДПС най-напред благодари на всички избиратели. „Те се включиха много активно в изборите, което говори за тяхната ангажираност към каузата „Община Сърница”. Благодарим за проявения разум, все пак преднината е огромна и смятам, че след няколко дни ще приключим официално. Ще разчитаме на подкрепата на всички жители на втория тур. Не е удачно да се прави аналогия с 2011 г., все пак всеки избирател си преценява”, продължи Бозов.

Кандидатът за кмет в Сърница от Реформаторския блок Кемал Тинев спечели 22% от гласовете. „Очевидно той е успял да убеди поне 4 пъти повече хора, отколкото успяхме на парламентарните избори”, коментира в ефира на bTV лидерът на формацията Радан Кънев.

„Изборите са знакови - монополът на ДПС очевидно е разрушен, а на местните избори ще има три печеливши партии”, каза той. Кънев добави, че Реформаторският блок ще призове гласоподавателите си да подкрепят кандидата на ГЕРБ на втория тур, за да няма ДПС кмет.

Кънев посочи, че бил разрушен и митът, че РБ е градска партия заради спечелените два мандата на общински съветници в Сърница.