„Полимери“ – отровни вещества, пробиви в съоръженията и обвинения между власт и собственик
Премиерът Бойко Борисов определи приватизация на завода като разбойническа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Полимери
Снимка: bTV

Държавата плаща 15 млн. лева, за да обезопаси токсично химическо вещество в частния завод „Полимери“ в Девня. Той фалира преди пет години, но на територията му има огромно количество опасни отпадъци.

Какви рискове крият те?

В резервоарите на завода има близо 3000 тона трихлоретан, които при инцидент могат да предизвикат невиждана екологична криза в района.

Полимери
Снимка: bTV

Съоръженията са изградени преди близо 30 години, като временен вариант, за съхранение на токсичното вещество. Според специалистите то може да престои вътре още максимум година.

Полимери
Снимка: bTV

Преди 1989 г. в „Полимери“ работят над 3000 души. В момента от завода е останало само токсичното вещество. Заради пробиви на резервоарите няколко пъти в последните години в Девня беше обявявано бедствено положение.

Полимери
Снимка: bTV

„По-голямата част от количеството, което е тук, е произведено след приватизацията, т.е. от фирмата, която е стопанисвала „Полимери“, обясни областният управител Стоян Пасев.

През 1998 г. „Полимери“ е приватизирано от дружеството на бизнесмена Николай Банев.

Днес премиерът Бойко Борисов определи тази приватизация като разбойническа.

Бойко Борисов нападна Баневи заради „Полимери”Заводът бил разграбен, а собствениците имали скъпи коли

„Всичко това е разграбено, а собствениците му имат мерцедес и майбах. Активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца. Добре ли е?“, попита той.

Полимери
Снимка: bTV

„Заводът влиза в несъстоятелност с активи от над 200 млн. Вероятно някой много сериозно е заблудил премиера Бойко Борисов. Количеството трихлоретан е същото такова, каквото е било, когато е приватизиран заводът“, каза по телефона за bTV Евгения Банева.

Евгения и Николай Баневи: Има външни интереси да се ликвидира „Полимери”Акционерите посочиха, че нямат никакъв достъп до предприятието

Преди години в завода е имало скъпа инсталация за утилизация на трихлоретан, купена по време на социализма за милиони долари. Тя обаче така и не е пусната.

„И те, с цялото си нахалство, я продават в Румъния. Вземат и от нея парите и ни оставят само това“, каза още Борисов. Той заяви, че е убеден, че главния прокурор ще направи така, че разследването за ограбването на завода да не се води вече срещу неизвестен, а „срещу известен“ извършител.

Сега държавата плаща милиони, за да обезвреди отпадъка в Западна Европа и после ще си търси парите.

„Ще се наредим на опашката на всички кредитори“, прогнозира Пасев.

Правителството дава 14 млн. лв. за почистване на промишлената зона в ДевняС парите ще се премахнат опасни отпадъци от химическия завод

От фирмата изпълнител са гарантирали, че всичкият трихлоретан ще бъде обезвреден за 10 месеца. Очаква се дейностите по обезопасяването на веществото да започнат до 2 – 3 месеца.

Вижте и видеото:

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре