Полицията предприема специални мерки за сигурността по време на баловете, които започват в цялата страна. До 50 лева ще е глобата, за абитуриентите, които се показват от прозорците на колите.

Допълнителни екипи ще следят за реда и безопасността по време на баловете тази година.

Ще има и проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Униформените ще следят и санкционират и за използването на оръжия, взривни вещества и пиротехнически изделия.

„Ако те се подават през прозореца, първото нещо, което всеки може да направи като равносметка е, че не е поставил обезопасителен колан, за което се предвижда глоба от 50 лв.“, уточни Мария Ботева, зам.-началник на „Пътна полиция“.

Тя напомням, че водачът има задължението не просто да постави сам на себе си обезопасителен колан, а да осигури безопасност и на пътуващите, като той също търпи санкция от 50 лв. при липсата на колани.

Ще се глобяват абитуриенти и за употреба на забранени субстанции, и за използване на пиротехника.

Снимка: БГНЕС

„Законът не дава толеранс, законът е категоричен и забраната съгласно закона за взривните вещества и пиротехническите изделия. Съответно полицията отива на място и се предприемат административни санкции“, коментира Милорад Йоранов от сектор „Охранителна полиция“.

Вчера се наложи униформените да санкционират завършващи, който хвърляха димки и дишаха балони с райски газ пред храм-паметника Александър Невски.

Миналата година са санкционирани над 1600 нарушения на абитуриенти.