Полицейският синдикат: Разследването на полицаи за насилие в Харманли противоречи на закона
Синдикалната федерация излезе с критично становище към Румяна Бъчварова
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 5
    1
Харманли
Снимка: bTV

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази възмущението си от внушенията за превишаване на правата на полицаите по време на потушаването на бунта в Харманли и липсата на подкрепа от страна на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Правозащитник: Полицията е пребивала мигранти безразборно по стаите имЛидия Стайкова разказа за условията в лагера

 

Образуването на досъдебно производство срещу полицаи, участвали в потушаването на бунта в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, противоречи на Закона за МВР. В момента Хасковската прокуратура разследва действията на полицаите по време на бунта и производството е образувано срещу неизвестен извършител.

Ранените полицаи след бунта в лагера в Харманли са с леки травмиНай-тежко пострадалият е с фрактура на ръката

В Закона за МВР ясно е упоменато, че "полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че "служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", посочват от синдиката.

Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР, добавят синдикалистите.

Бунтът в бежанския лагер в Харманли е потушен (ОБЗОР)При бунта на чужденците са пострадали столовата, чиито прозорци са изпочупени, както и новият център за първоначален прием

 

Синдикатът завършва позицията си с думите, че липсата на обективна оценка и подкрепа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България и при нов подобен случай, полицаите ще се замислят дали ако си свършат работата няма да станат „клиенти“ на прокуратурата.

  • 5
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре