Председателството на Съвета на ЕС значи повишени рискове и за хората, и за държавата, значи повишени очаквания към служителите на МВР. За да има мотивация начините не са много, един е с по-добри заплати. Това заяви председателят на синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов в „Лице в лице”.

Той даде пример с командированите служители на границата и фактът, че взимат същите залати, каквито и при нормално изпълняване на служебните им задължения. „От 2012 г. върви специална операция по опазване на границата, хората работиха 15 дни на границата, 15 вкъщи. Тогава имаше ужасяващи условия на труд, разбити семейства и хората получаваха същата заплата, както и при нормални обстоятелства, а това е форс мажор”, заяви той.

Откъде ще дойдат парите за по-високите заплати не е работа на синдикатите, каза той. „Нещата могат да станат и без актуализация на бюджета, ще има излишък все пак. Дали служителите в МВР не са допринесли за излишъка на бюджета?”, коментира Попов и посочи, че министерството на финансите отделя пари за МВР на база заети щатове, а не на база численост.

„Проблемът в момента, от който няма да отстъпим е, че трябва да се увеличат заплатите тази година. Кога, от кога, на всички ли или не са въпросите, по които ще преговаряме”, добави синдикалистът.

Не става дума за стачка -ние можем да протестираме без да спираме изпълнението на служебните си задължения. Ще протестираме докато е нужно. Протестът не е страшно нещо, това е част от преговорите и социалния диалог, каза още той.

Повече вижте във видеото: