Убийство, извършено от ревност, и последвало самоубийство – това е основната версия на полицията в Казанлък, която разследва тежък инцидент от тази сутрин.

Окръжната прокуратура в Стара Загора започна разследване за умишлено убийство.

Рано тази сутрин шофьор на такси намери два трупа – на мъж и жена, пред блок №46 в ж.к. „Васил Левски”. Жената е била с множество прострелни рани – три в гърдите, една в главата и една в дясната ръка. Мъжът е с рана от огнестрелно оръжие в главата.

Мястото на убийството е на метри от училище, а родители успяват да предотвратят шока за децата, чийто път минава оттам. Драмата се разиграва само час преди децата да влязат в класните стаи.

Самоличността на загиналите беше установена бързо: 46-годишната Галя и 50-годишния Драгомир Кирчев. Двамата живеели на семейни начала от 20 години, имат и 15-годишна дъщеря.

В 5 ч. сутринта Драгомир причаква любимата си – 47-годишната Галя. Те са разделени от две седмици и тя заедно с дъщеря им живее при родителите си. Между двамата избухва скандал, след което полицаят разстрелва жена си със служебния пистолет. С последния куршум убива себе си.

При огледа на местопроизшествие е открит пистолет „Макаров“ и два пълнителя за него – единият с два патрона, а другият с три.

Мъжът е бил полицай с 25-годишен стаж.

Миналата година се пенсионирал от РПУ–Казанлък, но останал в системата. Работел в дежурната част, а последното му дежурство било часове преди трагедията. Не личало да е бил разстроен или подтиснат, разказват негови колеги.

Споделял с познати, че има семейни проблеми, но колегите му са стъписани от случилото се. Не получихме отговор кога Драгомир е минавал на тест за психическа годност.

По думите на началника на РПУ-Казанлък Стойчо Крачолов, Драгомир е бил безупречен, с авторитет и не е агресивен.

Практиката на психиатрите и съдебните експерти показва, че превъзпитаването при патологична ревност е невъзможно. Според тях трябва да се преоцени и системата за подбор на кадри в службите, където се борави с оръжие.

„Психотестовете могат да покажат психологическа пригодност за нещо, в случая за носене на оръжие, което да включва и това дали човекът е склонен да проявява агресия по някакви поводи, каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски”.

За последните 12 години има 7 случая, в които полицаи са натиснали спусъка заради ревност.

Няма изискване служителите на реда да преминават периодично тестове за психическа годност. Това се случва само, ако са участвали в кризисни ситуации - престрелки или престъпления с жертви. Може да се стигне до психотест и евентуално, ако прекият ръководител забележи у тях поведенчески отклонения.

С дъщерята, която остана сирак, и с нейните баба и дядо работят психолози.