Пред bTV Илия Кузманов - зам.-предс. на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, заяви, че полицаите са съвременни роби и обикновено изпълняват извънреден труд, наложен със заповед, който после не им се заплаща. Искането на най-големия полицейски синдикат е в ръководството на МВР да има оставки заради трагичния инцидент до с. Горно Ябълково.

В нощта срещу 26 декември командировани за две седмици полицай от „Гранична полиция"-Русе сяда зад волана на военната машина, с която всекидневно превозвал свои колеги за последен път. На неравен участък камионът излиза от пътя и се преобръща в дере, дълбоко 5 метра. Шестима граничари са ранени, а 34-годишният Асен Асенов загива в каросерията, покрита с вода. Ден по-късно работещите в системата за първи път открито си позволяват да заговорят за условията, при които работят.

После обаче замлъкват, а въпросите поставят синдикатите. Вътрешното министерство оправдава мълчанието си с назначената по случая проверка. И докато тя върви, за да си вземат последно сбогом с 34-годишния Асен Асенов, в родното му село Ореш, вчера се стекоха стотици близки, приятели и колеги от цялата страна. Граничният полицай беше изпратен със залпове и военна духова музика.

В присъствието на високопоставените гости, колегите на загиналия запазиха мълчание. Близките му не скриха огорчението си. Асен Асенов остави сираци деца на 3 и 10 години.

Днес министър Веселин Вучков ще се срещне с представители на синдикалните организации в МВР. Темата на дискусията ще е „Актуални проблеми пред МВР, свързани с миграционния натиск“. На срещата ще присъства политическият кабинет и членове на професионалното ръководство на ведомството.

В доклад от предишния месец се отбелязва, че опитът на полицаите е малък и машините не са пригодени за превози. "Това са товарни автомобили и не могат да се използват за пътнически превоз. Искането ни за оставки не е самоцелно. Дали сме възможност за морален избор на виновните. В началото на януари ще ги оповестим", закани се зам.-председателят на синдиката на МВР.

Социалните условия, при които работят граничните полицаи не са добри. Повечето от колегите не са граничари, а полицаи от вътрешността на страната. Те нямат нужната квалификация за подобни операции, посочи Илия Кузманов.