Хиляди служители от системата на МВР излязоха на протест на жълтите павета навръх професионалния празник на ведомството и на метри от официалното му честване от ръководството на МВР.

Те настояват за увеличение на заплатите си и достойни условия на труд, в това число пари за униформи и защитно облекло, както и нов закон за МВР. Почти всички протестиращи са залепили по дрехите си стикер с надпис "аргумент".

В кулоарите на парламента днес вътрешният министър Валентин Радев каза, че увеличението на заплатите няма как да стане тази година. Най-вероятно това може да се случи в началото на следващата година.

Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат, посочи, че не могат да чакат до началото на следващата година за по-високи заплати. „Настояваме минимума на заплатите в МВР да се обвърже със социално-измерима величина. Ние можем да дадем време, но нямаме”, заяви той.

По думите му протестите продължават докато не се постигне съгласие.

Част от участващите в протеста са пожарникари, които са в специалните си екипи за гасене и каски. Носят и червени рози в ръцете си.

Протестиращи имаше от цялата страна, от всички звена на вътрешното министерство.

Експертите от Института по криминалистика например поискаха кардинални промени.

Те се оплакват, че работят в нечовешки условия, че ги третират като „чантаджии”, а ежедневно вършат работата, необходима за съдопроизводството в цяла България.

По същото време ръководството на МВР тържествено отбеляза 138-мата годишнина от създаването на министерството с официална церемония и демонстрация на техника пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

На площада дойдоха министри, политици и дипломати.

На парада бяха показани джипове, пожарни коли и специализирана техника, която в момента е на въоръжение в системата.