Днес бяха погребани двама от работниците, които загинаха при трагедията в хотела в "Слънчев ден". Другите двама бяха изпратени от близките си вчера.

От община Варна не е търсено съдействие за погребенията.

Прокуратурата продължава разследването за срутването на 11-етажната сграда.

Засега няма задържани. Собственикът на Слънчев ден Георги Гергов отказа интервю пред bTV. "Трагедия, да пази Господ!", бяха единствените му думи по телефона.

В петък на мястото на инцидента беше извършен още един оглед. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели и представители на фирмите подизпълнители на обекта.

11-етажната сграда на хотела рухна и затрупа четирима работници около 18:00 часа в сряда. Още същата вечер бе намерено тялото на един от загиналите – Борислав Асенов. Труповете на други двама бяха извадени късно вечерта на слеващия ден, а последният бе открит рано сутринта в петък.

Преди 1989 г. „Слънчев ден” беше мястото за почивка на политическия елит. След демократичните промени собствеността бе прехвърлена от БКП на БСП. Следва одържавяване, приватизация и нов собственик – фирма „Съни тур” на лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов. Според Търговския регистър в Съвета на директорите влизат синовете му Тодор и Цветомир Гергови. В последните години „Слънчев ден” е комплекс от затворен тип, а хотелите там от четири станаха вече два.

Остава неясно кой носи отговорността за смъртта на хората. Собственикът на сградата наема подизпълнител на проекта за реконструкция, който пък прехвърля работата на трета фирма, а загиналите работници нямат договор с нито един субект по веригата.

Междувременно стана ясно, че по документи работниците са извършвали реконструкция на сградата, а не разрушаване, каквото е ставало на практика.

Собственикът на комплекса Георги Гергов е искал да построи нов хотел на мястото на най-стария в комплекса „Слънчев ден” – „Вероника”, който се срути върху четирима работници.

По информация на bTV Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отказало, затова се стига до варианта реконструкция, който всъщност допуска събаряне на стария и издигане на нов, макар и в същия вид.

Часове преди аварията, главният изпълнител е наредил прекратяване на разрушаването и е забранил допускането на работници, съобщиха от дружеството "Планекс". Последвалите действия са извършени самоволно от подизпълнителите, се посочва в изявлението.

Управителят на фирмата, трети подизпълнител, „Дигинг”, Георги Георгиев е бил разпитан.

  • 43 нарушения при срутването на хотел "Вероника"
  • Причините за срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден
  • След хотел "Вероника": Почернени семейства и въпроси без отговор
  • Руините след трагедията в "Слънчев ден" (СНИМКИ)
  • Размита отговорност за смъртта на 4 души след срутването на хотела в „Слънчев ден”
  • Все още няма арестувани за трагедията в "Слънчев ден"
  • Няма оцелели под срутения хотел „Вероника”
  • Още две тела бяха извадени под руините на хотел „Вероника”
  • 9 души са загинали при трудови злополуки само от началото на 2015 г.
  • Работниците в срутения хотел по документи извършвали "реконструкция"