Още в първите минути на работата на новото правителство от Министерство на финансите поставиха под въпрос увеличаването на всички пенсии, но пък стана ясно, че минималната заплата от догодина ще е с 50 лв. по-висока.

Вдигане на минималната пенсия на 200 лв. тази година ще има, ако обаче не бъдат орязани неправомерно раздадените инвалидни пенсии, за увеличение на всички останали пенсии ще трябва да забравим.

Според плановете на финансовия министър Владислав Горанов след първата стъпка за увеличаване на минималната заплата тя ще стане  510 лв. от догодина. В момента тя е 460 лв.

Снимка: bTV

До края на мандата учителските заплати би трябвало да се удвоят. Във финансовото министерство са пресметнали, че за целта ще са нужни 1,4 млрд. лв.

Снимка: bTV

„Няма да се увеличават данъците, няма да се променя политиката за осигуровките”, обяви Горанов. 

Рокади в ръководството на Агенция „Пътната инфраструктура” (АПИ), обеща новият регионален министър Николай Нанков. Той призна, че засега не се обсъжда начело на агенцията да се върне инж. Лазар Лазаров.

Новият министър на икономиката Емил Караниколов не планира кадрови рокади в бордовете на държавните фирми, а съкращения.

Новият вътрешен министър Валентин Радев пък призна пред bTV, че е харесал за главен секретар шефа на СДВР Младен Маринов. Все още кандидатурата не е съгласувана.

С предаването на властта начело на отбраната застана привърженик на задължителната казарма – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Ще се опитам с всички сили да направя така, че онези млади българи, които искат да служат в българската армия, да го правят с гордост и чест”, обяви Каракачанов.

При обявяването на новия здравен министър премиерът Бойко Борисов благодари на президента Румен Радев за съдействието. Защо – д-р Николай Петров не коментира.

Антикорупционното законодателство и овладяването на напреженията във Висшия съдебен съвет - това ще са приоритетите в работата на новия правосъден министър Цецка Цачева. Тя обеща, че няма да има експерименти.
Най-често споменаваните думи при смяната на властта бяха "надграждане" и "приемственост".