На 97-годишна възраст почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова. През последните седмици тя беше в болница след проблеми с жлъчката, които наложиха и операция. За скръбната вест съобщи импресариото на Мутафова Евгени Боянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Стоянка Мутафовар наричана с искрена симпатия „госпожа стихийно бедствие”, остави след себе си 70-годишна театрална и филмова кариера.


„Ройтерс” дори я нарече „Кралицата на българската комедия”. Стоянка Мутафова е и един от основателите на Държавния сатиричен театър, където играе до сетния си дъх.

Родена на 2 февруари 1922 г. под името Стояна Константинова Мутафова, тя има над 70-годишна театрална и филмова кариера. Играла е в над 90 постановки. Стъпва на сцената още на 13-годишна възраст.

Филолог по образование, г-жа Стихийно бедствие (както често е наричана) е играла в над 100 театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатирата, Театър „Възраждане и др.

Помним я от класики на българското кино като „Любимец 13”, „Топло”, „Специалист по всичко” „Кит” и много други.

Видяхме я и в сериала на bTV „Столичани в повече”.

Сред любимите ѝ екранни и сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Невена Коканова.

Стоянка Мутафова беше една от най-възрастните активно работещи актриси в целия свят. През 2016 г. тя даже направи голямо турне в САЩ.

„Ройтерс” я нарича „Кралицата на българската комедия”. Държи рекордите на „Гинес” за хумор, сатира и забава.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мене всичко е театър. Там е истината там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не, има една връзка особена, която не се ли създаде между публика и сцена не става нищо”, споделяше тя.

На 2 февруари актрисата отбеляза 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден с два спектакъла в Зала 1 на НДК.

Снимка: btvnovinite.bg

На днешното заседание депутатите в Народното събрание запазиха минута мълчание в памет на актрисата.

С добри думи за нея си спомниха и колегите и от Сатиричния театър в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще се състои в Сатиричния театър в София на 9 декември – рождената дата на Стефан Данаилов.

С уважение към актрисата, която никога не спря да се усмихва.