Почина и вторият работник, който беше тежко обгорен при инцидента в оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък.

46-годишният Красимир Желев беше настанен в болницата в Стара Загора с 80% изгаряния. От здравното заведение обявиха, че смъртта е настъпила малко след 2 ч. тази нощ. Работникът е имал 10-годишен стаж в завода.

Разследването на инцидента продължава. Човешка грешка или техническа неизправност са основните версии за злополуката.

Вчера загина и друг работник в цеха – 27-годишният Цеко Василев от с. Шаново. Родителите му са в чужбина и се прибират днес, за да го погребат. Близките на загиналия Цеко казват, че преди да започне работа в оръжейницата в Казанлък, трябвало да избира между хляба и риска.

Ден след трагедията от завода заявиха, че са озадачени от действията на двамата работници в злополучния цех 130. Определят като недопустимо влизането им при машината, пълна с барут. Според тях човешка грешка е най-вероятната причина.

Инцидентът стана в 10:10 ч. вчера в цех на завод 3 във военния комплекс след възпламеняване на смес за боеприпаси. Двамата работници влезли в помещение с работещ смесител за димни смеси. Машината е с външно управление и е трябвало да работи при затворени врати.

Инспекторите по труда на всеки 3 месеца проверяват завода заради опасното производство. Откриват средно по 5 нарушения на посещение. Така през последните 2 години са се натрупали 460 нарушения.

От ръководството на "Арсенал" обясняват, че в 395 от случаите самите работници са нарушили правилата за безопасност.

Твърдят още, че през последните години са инвестирали над 30 милиона лева в сигурност и защитно облекло.

Въпреки това, инцидентите там продължават.

Двамата загинали работници – Цеко и Красимир са минали инструктаж за безопасност вчера. Тепърва ще се проверява обаче дали той не е бил само по документи.

Предстои назначаване на техническа експертиза, която да установи причините, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

При разпита на свидетели ще установим дали инструктажът е бил формален, или е извършен, както трябва, уточни той.

Разследващите трябва да установят дали работниците сами са решили да влязат при машината или са били изпратени там.

Инспекторите по труда също проверяват предприятието. Засега само по документи.

„В резултат на нашата намеса са въведени доста подобрения, които касаят безопасните условия на труд. В завод 4 е въведен робот, който изпълнява длъжностите, които са свързани с висок производствен риск”, заяви Пенка Митрева от ГИТ.

Ръководителят на отдел „Безопасност на труда” в оръжейния завод „Арсенал” Красимир Папазов заяви, че се проверява дали двамата починали работници е трябвало да се намират в помещението, където се е случил инцидентът.

Утре са погребенията на двамата работници. В община Мъглиж, откъдето е Цеко, е обявен ден на траур.