Готовност да съставят кабинет заявявят и победители, и победени. ГЕРБ са готови да управляват отново, но още не назовават потенциалните си партньори. БСП пък обявиха, че ще опитат да формират правителство, ако получат мандат, но изключват коалиция с ГЕРБ.

Същевременно знакови лица като Цецка Цачева може да останат извън парламента заради гласуването с преференции. Подобен проблем имат и други партии.

До петък от ГЕРБ се заканват да пазят мълчание. Лидерът на партията Бойко Борисов и заместник-председателят Цветан Цветанов  заминават на конгрес на ЕНП в Малта и така до четвъртък, а същинските преговори за нов кабинет могат да започнат следващата седмица.

По-рано ръководството на партията обсъди изборната победа, но и какво ще прави, тъй като трябва да се потърсят партньори за управление.

В изборната нощ стана ясно, че ГЕРБ са готови за трети мандат, но и за партньорства с по-малко компромиси.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави в писмо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за победата. В него той казва: "Разчитам на вашите лидерски качества и на вашата отговорност за създаване на стабилно правителство възможно най-скоро".

Изненадите на преференциалния вот

На сутринта се оказа, че едно от знаковите лица на ГЕРБ - Цецка Цачева може да остане извън парламента, заради преференцията. По предварителни данни екскандидатът за президент е изместена от четвъртия в листата Владислав Николов. 

„Това би било против правилата на демокрацията, как може да се подменя вотът, не сме обсъждали този проблем”, коментира Томислав Дончев.

Оказа се, че е възможно феноменът 11/11 да застигне ГЕРБ с пълна сила. 11-ия в листата в 24-ти МИР в София Борислав Борисов измества бившия конституционен съдия Георги Марков, а в 25-ти район на същия принцип Христо Гаджев изпреварва бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Марков и Петкова вероятно ще станат депутати. 

Преференциалният вот може да направи сериозно разместване в листата на ГЕРБ в област Благоевград.

Синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, засега се изкачва на доста предни позиции, а шефът на Агенцията по метрология Александър Манолев, пак заради преференцията, може вече и да не е номер пети, а да е сигурен депутат. Официално кои ще са новите депутати ще е ясно на 3 април.

Феноменът 15/15 се отрази и в листите на БСП.

В Стара Загора преференциите изместиха втория Георги Гьоков заради десетата в листата Донка Симеонова.

Днес през целия ден БСП не казаха нито дума за резултата си на изборите. По последни данни те са на второ място с над 5% разлика.

От БСП още снощи поздравиха ГЕРБ за победата, но подчертаха, че голяма коалиция помежду им е невъзможна.

БСП обаче нямало да откажат мандат, ако им бъде връчен.

На „Позитано” вероятно ще направят първи коментари на официалните резултати утре, когато ще заседава и Изпълнителното бюро на партията.