„Сметките за ток през януари и декември ще бъдат по-високи заради студовете”, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. По думите ѝ консумацията на ток се е увеличила с около 12%.

От днес Министерството на енергетиката и КЕВР започват извънредни проверки на трите електроразпределителни дружества. Експертите ще направят преглед на произволни сметки на клиенти на ЧЕЗ, EVN и „Енерго про”.

Енергийният министър Теменужка Петкова разговаря с ръководствата на трите дружества, за да се даде възможност на клиентите да платят задълженията си разсрочено. Ще бъде дадена възможност за реакция при всеки сигнал и съмнение по отношение на достоверността и правилното определяне на дължимата сметка от потребителите.

С близо 20 на сто по-високи са януарските сметки в югоизточна България - фактурите обхващат консумацията от празничните дни от декември и първите дни на януари. Другите две енергодружества също са изпратили по-високи средни сметки през декември.

Рекордното потребление на ток от последните две седмици обаче ще бъде отразено в следващите фактури.

В енергийното министерство вече имало оплаквания от високите сметки, но не и сигнали за нереални фактури - въпреки това се правят проверки.