По-сурови глоби и сваляне на номера чакат пияните и дрогирани шофьори
Тези промени в Закона за движението по пътищата трябва да бъдат гласувани утре
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
трафик
Снимка: bTV

По-сурови наказания за шофьорите, които карат пияни и дрогирани – това предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, които влязоха за обсъждане в парламента.

Според проектоизмененията пияните и дрогирани шофьори не само ще получават по-висока глоба – до 2000 лв., но също така ще бъдат сваляни и номерата на автомобилите, които са хванати да карат „почерпени” – при това независимо дали са тяхна собственост, или не.

Тази мярка ще се прилага при шофьори, заловени зад волана с повече от 0,5 промила алкохол в кръвта, дрогираните водачи или онези, които отказват да им се направи проверка.

Глобите за превишена скорост стават двойни. Онези, които надвишават скоростта с 50 км/ч в града, както и нарушителите с неплатени глоби пък ще остават без книжка.

За първи път законът ще преследва организаторите и участниците в гонки. Те ще остават също без книжка за една година, а освен това и ще бъдат наказвани с глоба в размер на 3000 лв.

Движението в насрещното по магистрали и скоростни пътища също попада под ударите на новия закон. Глобата за това нарушение ще е 3000 лв. и отнемане на книжката за половин година.

Променя се и начинът на връчване на акт за неправилно паркиране – той ще залепва върху автомобила и това ще е достатъчно.

От 15 ноември до 1 март – със зимни гуми или гуми с протектор поне 4 ммДо момента минимумът на протектора – и през зимата, и през лятото – беше 1,6 мм

Най-важните изменения ще бъдат гласувани утре.

Днес парламентът постанови, че между 15 ноември и 1 март шофьорите у нас трябва да се движат или със зимни гуми, или с гуми, чийто протектор е най-малко 4 мм.

Вижте още във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре