По-мръсен въздух ли дишаме всъщност
Според Изпълнителната агенция по околна среда средногодишно концентрацията на фини прахови частици е под нормата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Мръсен Въздух
Снимка: Facebook/bTV Новините

Данните от измервателните станции показват, че през последните дни софиянци са дишали опасно замърсен въздух. Среднодневната концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) е била до два и половина пъти над нормата.Най-замърсен е бил въздухът в кварталите „Надежда“ и „Хиподрума“.

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

Замърсен въздух е отчетен и в други градове:

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

Причината за това са битовите изгаряния в домакинствата и автомобилният трафик в пиковите часове в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия, обясни в предаването „Тази сутрин“ по bTV Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда.

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

Вчера имаше мъгла и безветрие, отчете тя. Именно такива условия способстват за задържане на ФПЧ в ниския приземен слой, обясни Петкова.

Фините прахови частици във въздуха на София – в пъти над нормата снощиНай-мръсен въздухът в столицата обикновено е сутрин и вечер заради интензивния трафик и битовото отопление

Днес обаче вали дъжд, което, както и вятърът с по-висока скорост, пречиства въздуха, посочи тя.

Опасност от обилни валежи в Югозападна БългарияЗаради прогнозата МВР свика кризисен щаб вчера вечерта

Петкова изтъкна, че макар на моменти да има завишаване на ФПЧ в атмосферата, средногодишната концентрация за 2016 г. е под нормата, а сравнение с 2014 г. показва и че с годините ситуацията се подобрява. То се и усеща, посочи тя.

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

Заместник-кметът по екологията Йоана Христова отчете, че в Програмата за качество на атмосферния въздух на Столичната община до 2020 г. има над 100 кратко-, средно- и дългосрочни мерки. Сред тях са обявените обществени поръчки за 120 автобуса на метан, сключен вече договор с предстояща доставката на 13 трамвая и предстоящото обявяването на обществена поръчка за 20 нови електробуса.

Замърсяване на въздуха
Снимка: bTV

По отношение на битовото горене Христова посочи, че мерките започват с пилотна инициатива в район Нови Искър. Вече е проведена поръчка, сключен е договор с изпълнител и предстои доставянето на палетни отоплителни инсталации за домакинства в неравностойно положение. В рамките на два месеца домакинствата ще могат да кандидатстват пред района за получаването на тези инсталации. Това ще е основата за по-мащабни проекти на територията на целия град, посочи тя.

По думите ѝ системата за ранно оповестяване при замърсяване на въздуха ще се гласува в СОС през декември.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре