Облекчават процедурата за наемане на висококвалифицирани работници от държави извън Евросъюза. Бизнесът вече ще може да ги взима на работа без да е длъжен да доказва, че за конкретната позиция липсват подходящи българи.

В момента, за да наеме висококвалифициран работник от страна извън ЕС, работодателят първо трябва да извърши „пазарен тест”, т.е. да провери дали за длъжността няма подходящ българин. Ако няма, тогава се задвижва процедурата за назначаване на чуждия работник.

За тази година българските власти са издали 80 „сини карти” за работа на висококвалифицирани специалисти от трети страни - основно от Украйна и Русия. Процедурата обаче е тромава и отнема месеци, твърди хора от частния сектор.

„Нашият бизнес е много динамичен, и ако не можеш да дадеш отговор на хората, които си офертирал, максимално бързо, то съвсем нормално те в рамките на 4 до 8 седмици си намират друго място", коментира Георги Брашнаров, собственик на IT компания.

Според доклад на ЕК незаетите работни места за висококвалифицирани специалисти в компютърния сектора растат със 100 хиляди годишно. Само у нас - в следващата година се очаква „глад” за поне още пет хиляди души.

С въвеждането на облекчението бизнесът ще може да наема хора от трети страни без да доказва, че за работните места няма подходящи българи.

Ваня Григорова, съветник на президента на КТ „Подкрепа", коментира, че нововъведението „е инструмент за трудов дъмпинг”. Според нея така „български работодатели ще могат да наемат чужденци , които са склонни да работят за по-ниско възнаграждение и по-лоши условия на труд отколкото българските служители".

От социалното министерство са категорични, че подобен ефект няма да има. Заложени са задължителни условия - трудовият договор с чужденеца да е за поне 1 година, а заплатата му да е минимум 3 средни заплати за страната.

Елка Димитрова, от МТСП, коментира, че „По този начин се гарантират достатъчно средства за този човек в България и да бъде на нивото на другите специалисти, които получават добри заплати в ай ти секторът например".

По облекчената процедура ще могат да се назначават чужди работници само по професии, включени в специален списък, предлаган от работодателските организации и утвърждаван от социалният министър. Списъкът ще се актуализира веднъж годишно.

Предложението е на етап обществено обсъждане. След като приключи ще бъде внесено за гласуване от Министерския съвет.